neder
banaan

Neder Groep: lokaal als het nieuwe normaal

Neder Groep: lokaal als het nieuwe normaal

Gaan met die banaan

Als het lukt om bananen in Nederland te telen, ligt de wereld – of beter gezegd: ons eigen kikkerland – aan je voeten. Zo besloot Pieter Vink in 2018 dat hij na het succes van Neder Banaan nog lang niet klaar is met ‘Neder’. Als aanjagers van de korte keten ontwikkelen en leveren ze onder de naam Neder Groep producten van Hollandse bodem.

Van boer tot burger

“We halen knoflook uit China terwijl het ook in Lelystad groeit. Hetzelfde geldt voor vlees. We reizen heel de wereld over voor een stukje vlees in plaats van dat we ons eigen Nederlandse koeienvlees kopen waarvan we precies weten hoe en waar het dier heeft geleefd. Wat van ver komt is makkelijker te krijgen dan iets lekkers van dichtbij. De omgekeerde wereld”, vindt Pieter. “Hoog tijd om op te staan voor al het moois uit eigen land. Neder Groep spant zich in voor lokaal voedsel met respect voor mens, dier en milieu. Dit doen we met innovatieve concepten, kennisdeling en het logistieke plaatje.”

“Wat van ver komt is makkelijker te krijgen dan iets lekkers van dichtbij”

String van banaan

Project Neder Banaan is het perfecte voorbeeld van wat Neder Groep kan en doet. “Met onze bananenkas in Ede vragen we aandacht voor voor de wereldwijde bedreiging van de banaan. In de kas laten we met hulp van Wageningen University & Research zien dat de banaan ook in Nederland én op een gezonde manier boven de grond kan groeien. Die kennis delen we graag om samen het uitsterven te voorkomen. En om de Nederlandse banaan niet zomaar in de supermarkt te laten verdwijnen, ontwikkelen we toffe producten van banaan zoals bananenbier Biri Bana, Pulled Peel van de schillen en zelfs lingerie en pallets van banaan.”

Neder Banaan kas in Ede

“Wij zetten heel graag een voet tussen de voordeuren thuis, in het bedrijfsleven, de zorg en in de horeca”

Patronen doorbreken

“Je zou het niet zeggen in zo’n klein landje, maar de logistiek is een fikse uitdaging binnen de Nederlandse keten. Groothandels hebben het op grote schaal goed geregeld, maar zijn niet ingericht om producten uit de Nederlandse keten van A naar B te krijgen. Zie je de vrachtwagen al binnenrijden op boerderij De Groote Voort in Lunteren om Remeker-kaas in te laden? Onze logistiek is kleinschaliger en zoveel mogelijk rechtstreeks vanaf de boer naar de particulier of zakelijke markt. Maar da’s niet onze grootste uitdaging… Patronen doorbreken is dat wel. We leveren nu aan een paar honderd klanten, dat kan beter. Wij zetten heel graag een voet tussen de voordeuren thuis, in het bedrijfsleven, de zorg en in de horeca. Gelukkig is duurzaamheid inmiddels zowat een containerbegrip geworden, dus hebben wij de wind in de rug. Wij brengen onze kennis en Neder-producten graag aan de man.”

Peter van de Voort bij boerderij De Groote Voort

De Neder Groep is nog lang niet klaar met het moois van eigen bodem. Ontdek alle Neder-merken. Benieuwd naar het assortiment? Zakelijk bestellen kan via Boerenhart en op PuurDichtbij koop je producten voor thuis.

Kort verhaal lang? Ontdek alles over Neder Banaan, het bananenbier Biri Bana en Brouwerij Kleiburg. Ga ook aan de slag met smaakvolle pairings en lekkere recepten met het allereerste biertje gemaakt met Nederlandse bananen.

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email