neder
banaan

Kleiburg: kloosterbrouwerij met een twist

Kleiburg: kloosterbrouwerij met een twist

De plek waar een tripel ook een ipa is

Een protestants klooster in een flat in de Bijlmer. Niet katholiek en ook niet verstopt in een oud gebouw in de bossen. Eigenzinnig en midden in de stad. Het Amsterdamse Kleiklooster is een christelijke leefgemeenschap én opvang. Om zelfvoorzienend te zijn startte oprichter en abt Johannes van den Akker Brouwerij Kleiburg. Het resultaat is karakteristiek kloosterbier dat bijdraagt aan het voortbestaan van een fijne plek.

Gastvrijheid en spiritualiteit onder een dak

Het Kleiklooster zag in 2015 dankzij Johannes het levenslicht. In 2015 maakten de appartementen in het betonnen complex in de Bijlmer plaats voor een fijne leefomgeving voor vijf huishoudens en gastenkamers voor dakloze gezinnen. Wat begon als de grap ‘bij een klooster hoort kloosterbier’, werd al snel na de verbouwing serieus toen de kloosterlingen op zoek gingen naar een manier om zelfvoorzienend te zijn. “Bij de opening dronken we al ons eerste eigen biertje”, lacht Johannes, “maar dat kwam nog vanuit een huurbrouwerij. Twee jaar later brouwen we ons kloosterbier uit eigen ketels vanuit Brouwerij Kleiburg op een voormalig parkeerterrein in Amsterdam-Zuidoost. Met die omzet ondersteunen we onder andere het voortbestaan van ons klooster.”

“De brouwerij geeft een beeltenis aan de eigenzinnigheid van het klooster”

Het Kleiklooster middenin de Bijlmer

Lekker eigenzinnig

Bescheiden en trots. Dat zijn zowel Johannes als brouwer en bedrijfsleider Remco van den Berg. “Ik wil niet zo’n wij-van-WC-Eend-praatje”, begint Remco, “maar het zijn echt fijne bieren om te drinken. Sinds ik dit bier drink, bestel ik op plekken met minder uitgesproken bieren liever een glas wijn. De bieren van Kleiburg zijn eigenzinnig. Net zoals wij. Een klooster is normaal gesproken katholiek en gevestigd in een oud gebouw in de bossen. Wij zijn protestants en zitten midden in Amsterdam. Het matcht eigenlijk niet, maar gaat toch heel goed. Die twist komt ook terug in de bieren die we maken. Ons blond bier is ook een dubbel, de tripel is ook een ipa en de quadrupel ook een porter. Zo geeft de brouwerij een beeltenis aan de eigenzinnigheid van het klooster.”

De eigenzinnige bieren van Kleiburg

Subtiele aandacht voor de banaan

Het assortiment van Kleiburg bestaat uit vijf vaste bieren, drie seasonals en de special Biri Bana. “Een collab met Neder Groep”, noemt Remco het allereerste biertje gemaakt met Nederlandse bananen. “Het recept is door ons ontwikkeld. Dus wij brouwen het en de Neder Groep zet het als aanjager van de korte keten in de markt”, legt Remco uit. “Mijn idee bij de receptuur was dat je wel banaan proeft, maar dat het niet overheerst. Als je goed ruikt en proeft – dus aandacht besteedt aan wat je drinkt – komt de banaan terug. Dat past perfect in het verhaal van Kleiburg en het klooster. Als je ergens de tijd voor neemt, ontwikkelt het zich beter en ontstaat er diepgang. In alles wat we doen zoeken we een bepaalde balans. Onze smaak is uitgesproken, maar wel met een subtiliteit. Daarom heb ik weizen als basis van Biri Bana genomen. Dat heeft van zichzelf ook al tonen van banaan en de echte banaan versterkt dat. Het resultaat is een perfect bier voor op het terras. En daarbuiten. En na eentje heb je echt nog niet genoeg”, zweren Remco en Johannes.


Benieuwd naar de bieren van Kleiburg? Koop ze via de webshop of kom langs in De Proefzaak in Amsterdam of Amersfoort.

Kort verhaal lang? Ontdek alles over Neder Groep, Neder Banaan en Biri Bana. Ga ook aan de slag met smaakvolle pairings en lekkere recepten met het allereerste biertje gemaakt met Nederlandse bananen.

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email