Een recept uit de regio
Speciaal voor de (thuis)chef een heerlijk recept met Biri Bana: Het Kippenlijntje. De romige smaak van het bananenbier past perfect bij het vettige mondgevoel van de kip. En waar de naam Kippenlijntje vandaan komt? Dat is een verwijzing naar de trein die van Ede en Amersfoort rijdt. Want ook voor dit recept stoppen we op mooie plekken in de regio. De (neder)bananen komen uit de kas in Ede, Remeker-kaas uit Lunteren, kiprouleau uit Barneveld en Biri Bana serveren ze in De Proefzaak in Amersfoort.
Het Kippenlijntje is een kiprouleau met een kaas-chipje en eierdooiercrème geserveerd met siroop van Biri Bana, hazelnoot en borage-cress.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
● 2 kippendijen zonder bot (voor de vulling)
● 4 kippendijen zonder bot
● 5 gram daslook
● 20 gram bieslook
● 2 eetlepels room
● 1 eiwit
● 4 eetlepels hazelnoot
● 2 eieren
● 100 gram Remeker Ryp-kaas
● 250 gram basterdsuiker
● 33 cl Biri Bana
● 5 cl water
● 1 plantje borage-cress (komkommerkruid)
Bereidingswijze:
Kiprouleau
- Snijd twee kippendijen voor de vulling in stukjes.
- Pluk de daslook en snijd de bieslook fijn.
- Bak de hazelnoten een paar minuten in de oven en plet ze met een steelpan.
- Maal het eiwit samen met de kipstukjes, room en de geplukte daslook fijn in de keukenmachine.
- Voeg de bieslook en hazelnoten toe.
- Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
- Schep de vulling in een spuitzak en bewaar in de koelkast.
- Leg de andere vier kippendijen naast elkaar op plastic folie. Leg hier een laagje folie overheen en sla de kippendijen plat met een bijltje of de onderkant van een pan. Verwijder de bovenste laag folie.
- Spuit een rechte baan vulling over de lengte van de kippendijen.
- Rol het plasticfolie op door de zijkanten rond te draaien tot een rechte en strakke rouleau. Knoop de folie aan beide kanten goed dicht.
- Breng een braadslee met water aan de kook, leg hier de rouleau in en zet het vuur uit.
- Laat zo circa 20 minuten garen.
Tip: je kunt de rouleau ook in de oven garen op 80 graden met een kerntemperatuur van 68 graden (gebruik dan wel magnetronfolie).
Eierdooiercrème
- Stop twee eieren drie dagen voor je het recept maakt in een plastic zakje in de vriezer.
- Breek de schaal van het ei af en spoel het eiwit onder de koude kraan eraf.
- De eidooiers zijn nu fluweelzacht, roer ze met de garde en breng op smaak met peper en zout.
- Doe de crème in een spuitzakje en leg in de koelkast.
Remekerkaas-chipje
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rasp de Remekerkaas.
- Maak van de geraspte kaas kleine hoopjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de hoopjes, zodat ze elkaar niet raken. Maak ze ook niet te hoog.
- Bak in de oven voor ongeveer 8 tot 10 minuten, afhankelijk van hoe dik ze zijn. Let op dat de kaas niet aanbrandt, dit geeft een bittere smaak.
Siroop van Biri Bana
- Zet een ruime pan water op het vuur, verwarm het water met de suiker en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
- Schenk de helft van het bier voorzichtig erbij en warm het geheel op tot de kook.
- Laat het geheel inkoken tot een dikke bierstroop.
- Voeg vervolgens de andere helft van het bier toe. Let op: dit kan flink schuimen.
Afwerking en presentatie
- Snijd de rouleau in mooie dunne plakken.
- Leg drie plakjes over elkaar heen in het midden van het bord.
- Druppel de siroop mooi rondom de plakken op het bord.
- Steek de chipjes rechtop tegen de rouleau aan.
- Spuit vijf dopjes eierdooier om de rouleau heen.
- Garneer af met de borage-cress en nog wat gehakte hazelnoten.
Eet smakelijk!
Deel je het resultaat met ons via Instagram? Gebruik #biribana en tag @nederbanaan.
Producten rechtstreeks bij de boer bestellen? Doen! Zakelijk bestellen kan via Boerenhart en op PuurDichtbij koop je producten voor thuis.
Vertel jij je gasten graag meer aan tafel? Ontdek alles over het allereerste Nederlandse bananenbiertje Biri Bana. Lees ook het verhaal van Neder Groep, Neder Banaan en brouwerij Kleiburg. Houd onze Instagram-pagina in de gaten voor meer recepten en pairings.