neder
banaan

Neder Banaan & WUR: strijden voor geelkleurige toekomst

Neder Banaan & WUR: strijden voor geelkleurige toekomst

Is het gedaan met de banaan?

Voor minder dan € 1,40 heb je al een tros in huis. Bananen in overvloed zou je denken als je in het fruitschap van de supermarkt kijkt. Maar de banaan wordt wereldwijd bedreigd door een bodemschimmel die zich razendsnel verspreidt. Hoe meer grond besmet raakt, des te minder plek voor de banaan. Als we niet ingrijpen is het wellicht gedaan met de banaan. De vraag volgens Gert Kema, hoogleraar plantenziektekunde aan de Wageningen University & Research (WUR), is niet of het gebeurt, maar wanneer. De onderzoeken lopen al jaren, nu nog aandacht en actie.

Klantlokker nummer 1

“Het gaat de bananensector maar om één ding: heel veel geld verdienen. Zij hebben er totaal geen belang bij om het proces te verduurzamen”, vertelt Gert. “En onze supermarkten werken er net zo min aan mee. Banaan is klantlokker nummer één. Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk. De supermarkt verdient er zelf niet veel aan, laat staan de telers. De kostprijs is minimaal twee of drie keer zo hoog als de verkoopprijs. Als je bedenkt hoe intensief het is om de banaan te telen en de plant gezond te houden, is de huidige prijsstelling van de zotte. En dan hebben we het nog niet eens over de transportkosten gehad.”

“Banaan is klantlokker nummer één voor de supermarkten”

Gert Kema tussen de bananenplanten die in 2018 werden geteeld – Foto: Guy Ackermans

Plofbanaan

“Ik ben best jaloers op de plofkip-campagne van Wakker Dier. Zij genereerden bewustzijn en uiteindelijk op veel plekken zelfs verbetering van de leefomstandigheden van de kip. Helaas kunnen we moeilijk van een plofbanaan spreken, maar ik zou zo graag het gesprek aanwakkeren. Alle inkopers van supermarkten weten hoeveel werk het is om de plant gezond te houden en hier te krijgen. Waarom zo weinig transparantie richting de consument? Niemand heeft het erover. Het zou mooi zijn als de supermarkten hun verantwoordelijkheid pakken. Zeg tegen je klant: de prijs gaat omhoog omdat de banaan vatbaar is voor schimmels, vaak gespoten moet worden en omdat we graag investeren in onderzoek om de banaan gezond te maken. Zo kun je toch een goede beurt maken naar de consument? Je neemt je verantwoordelijkheid voor het oplossen van een wereldwijde noodzaak. Iedereen kijkt naar elkaar en legt het probleem bij de teler neer. Lekker makkelijk. Laten we samenwerken, verantwoordelijkheid pakken en kijken welke (nog te ontwikkelen) rassen wél duurzaam zijn.”

“Waarom zo weinig transparantie richting de consument?”

De Neder Banaan kas in Ede

De banaan spreekt aan

Gert ziet de toekomst van de banaan ondanks alles rooskleurig in. “Bananen spreken veel mensen aan. Iedereen kent ze en eet ze. Ik ben hier nu tien jaar mee bezig en ik zie dat de problemen langzaam bekendheid krijgen en er mondjesmaat bedrijven zijn die openstaan voor alternatieven en andere keuzes maken. Maar geduld is belangrijk. En natuurlijk aandacht en onderzoek. Het WUR-onderzoeksteam kreeg het in 2018 voor elkaar om bananen boven de grond te telen. Samen met Neder Banaan zetten we de zoektocht naar nieuwe teeltmethodes en rassen voort in een eigen bananenkas op het World Food Center-terrein in Ede. Met succes: in 2021 oogstten we Nederlandse bananen boven eigen bodem. Ook het eerste project om bananenboeren in de Filipijnen te helpen is onlangs gestart. En natuurlijk gaat de hele wereld niet in één klap over op telen boven de grond. Maar dat jagen we met de Neder Banaan en onze opvallende kas wel aan. En om het verhaal een extra duwtje in de rug te geven, ontwikkelt Neder Banaan allerlei leuke toepassingen met de Nederlandse banaan om de boodschap sneller dan de schimmel te verspreiden.”

“De hele wereld gaat niet in één klap over op telen boven de grond. Maar dat jagen we met de Neder Banaan en onze opvallende kas wel aan.”

Neder Banaan

2010Start onderzoek naar bodemschimmel bij bananenplanten
Begin 2018Experiment bananenplanten telen in een kas op substraat @ WUR
December 2018Eerste oogst Cavendish banaan @ WUR
Begin 2019Idee om onderzoek door te zetten
Eind 2019Bouw van bananenkas @ WFC terrein
Oktober 2020Opening bananenkas @ WFC terrein
Begin 2021Start samenwerking met MUSA Intimates voor de undies gemaakt van bananenstammen
Begin 2021Start samenwerking met Banana Business voor de Pulled Peel, een veganistisch vleesalternatief van bananenschillen
Begin 2021Samenwerking met Yellow Pallet, ontwikkelaars van bananenplant-pallet
November 2021Eerste oogst Cavendish-banaan @ WFC terrein
Januari 2022Eerste oogst Gros Michel-banaan @ WFC terrein
Begin 2022Ontwikkeling speciaalbier Biri Bana van Nederlandse banaan
Eind 2022Brouwerij Kleiburg kan het succes van Biri Bana niet bijbenen
2050Een duurzamere bananenteelt waarbij minder pesticiden en water gebruikt worden en er geen afval meer is omdat alles van de plant wordt gebruikt

Benieuwd naar het allereerste Nederlandse bananenbier? Ontdek Biri Bana, het verhaal van de brouwers en een lekker recept met het speciaalbier.

Neder Banaan is onderdeel van Neder Groep, de aanjagers van de korte keten. Ontdek alle Neder-merken. Benieuwd naar het assortiment? Zakelijk bestellen kan via Boerenhart en op PuurDichtbij koop je producten voor thuis.

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email