Onze missie: de banaan redden

Bananen zijn de populairste fruitsoort ter wereld én een belangrijke voedselbron voor meer dan 400 miljoen mensen in tropische landen. Bovendien verdienen wereldwijd tienduizenden mensen hun inkomen met het telen van bananen. Ziektes zoals de Panama Disease en Black Sigatoka vormen echter een grote bedreiging voor de toekomst van de banaan. Er zijn steeds meer chemische bestrijdingsmiddelen nodig om bananen te telen. Dat is slecht voor het milieu. Bovendien is de kans groot dat de schimmels uiteindelijk ongevoelig worden voor de pesticiden. Daarom zijn we bij Neder Banaan op een missie om de banaan te redden!

Een duurzame toekomst voor de bananenteelt

Dat doen we door onderzoek naar een nieuwe manier om bananen te telen. In onze kas staan bananenplanten niet in de grond, maar in een substraat. Dat is een speciale ondergrond van kokosvezels. Hierdoor is de plant niet gevoelig voor bodemschimmels en zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Ook kun je de bananenplant precies de juiste voeding geven en lekken er geen voedingsstoffen weg in de grond. De kennis die we opdoen in ons onderzoek? Die delen we met bananenboeren over de hele wereld. Zo dragen we bij aan een duurzame en toekomstbestendige bananenteelt.

onderdeel van de neder groep

Neder Banaan is onderdeel van de Neder Groep. De Neder Groep ontwikkelt nieuwe Nederlandse voedselproducten en voedselconcepten, adviseert over de transitie naar een korte voedselketen en distribueert onder eigen label voedsel van eigen bodem. Sinds 2021 mogen we ons WUR spin-off noemen. Een mooi beloning voor het feit dat we ons inzetten om nieuwe kennis en technologische innovaties op foodgebied naar de samenleving brengen.