Het allereerste Nederlandse bananenbier

Nu het is gelukt om bananen te telen in Nederland, kan het speciale fruit natuurlijk niet zomaar de supermarkt in verdwijnen. Daarom sloeg Neder Banaan de handen ineen met Brouwerij Kleiburg. Het resultaat? Biri Bana. Het allereerste bier gemaakt met Nederlandse bananen en met een goed verhaal. 

BIRI BANA: EEN HEEL SPECIAAL SPECIAALBIERTJE

De batch van dit exclusieve bier wordt verdeeld onder horecazaken in Nederland. Wil je jouw gasten laten genieten van het frisse terrasbier? Vraag een proefbox aan en zet Biri Bana op de kaart.

Op missie om de banaan te redden

Bananen van Hollandse bodem. Dat kan toch niet? Nee, dat klopt. De allereerste Nederlandse bananen groeien namelijk in een kas. Want juist die bodem is het probleem. De banaan wordt wereldwijd bedreigd door een bodemschimmel. En daarom startte Neder Groep met Wageningen University & Research in 2018 het project Neder Banaan in Ede. Het resultaat: in 2021 werden de eerste bananen uit de kas geoogst. Met deze speciale bananen werd het eerste Nederlandse bananenbier gebrouwen. En dat maakt Biri Bana een bier met een boodschap.

Subtiele aandacht voor de banaan

Amsterdamse kloosterbrouwerij Kleiburg is er één met een twist. Het klooster en de brouwerij zitten niet verstopt in een oud gebouw in de bossen. Maar eigenzinning midden in de stad. Brouwer Remco ontwikkelde Biri Bana: “Het bier past perfect in het verhaal van Kleiburg en het klooster. De banaan is niet overheersend. Als je goed ruikt en proeft – dus aandacht besteed aan wat je drinkt – komt de banaan terug. Als je ergens de tijd voor neemt, ontwikkelt het zich beter en ontstaat er diepgang.” Weizen is de basis van het eerste bier met Nederlandse bananen. Het resultaat is een perfect bier voor op het terras. En daarbuiten. En volgens Remco heb je na ééntje nog echt niet genoeg.

Het lekkerste van Nederlandse bodem

Het project Neder Banaan is het perfecte voorbeeld van wat Neder Groep kan en doet. Neder Groep spant zich in voor lokaal voedsel met respect voor mens, dier en milieu. De aanjager van korte ketens doet dat met innovatieve concepten, kennisdeling en het logistieke plaatje. Ze doorbreken patronen door een voet tussen de voordeuren thuis, in het bedrijfsleven, de zorg en horeca te zetten.

Met jouw bedrijf goede stappen in de richting zetten op het gebied van voeding? Verminder de voedselkilometers van jouw aanbod en maak een goede start met Biri Bana.