neder
banaan

VAN BANANENPLANT NAAR LINGERIE

VAN BANANENPLANT NAAR LINGERIE

De bananenplanten van de bananen die wij eten geven maar één keer vruchten. De boeren hakken deze planten na de oogst om en planten weer nieuwe voor een volgende oogst. De stam van de plant blijft achter als afval en wordt vaak verbrand op de plantages. Dat is niet goed voor het milieu. MUSA Intimates heeft een manier gevonden om deze stammen te gebruiken: ze maken er lingerie van!

COMFORTABEL

Ellen van Til, Loes Pennings en Esther van de Glind werken vanuit het bedrijf aan een collectie lingerie, gemaakt van de vezels uit de stam van de bananenplant. MUSA-oprichter Ellen: “Daarnaast vinden we het erg belangrijk dat de vrouwen die onze lingerie dragen zich comfortabel voelen. Bij het ontwerp hebben we rekening gehouden met verschillende maten en lichaamstypen. Zo zit er voor iedereen wat passends bij.”

ZELF ONDERVINDEN

MUSA werkt een aantal maanden samen met Neder Banaan. Ze zullen de stammen van de planten uit de kas gebruiken. Ellen: “Onze partner uit Frankrijk levert de stof voor onze lingerie. Ze zijn daar gespecialiseerd in. Toch willen we zelf ondervinden hoe de vezels uit de stam verwerkt kunnen worden tot bruikbaar textiel.” De resultaten van hun onderzoek worden vastgelegd: “Er is weinig gedocumenteerd over de techniek en dat willen we veranderen.”

BANANENVEZEL

Volgens Esther bestaat de stam van de bananenplant uit drie lagen: “De buitenste laag heeft ruwe vezels terwijl het binnenste deel juist hele fijne, fragiele vezels heeft. De laag daar tussenin is perfect voor onze lingerie: zacht en stevig genoeg.” De vezels worden uit de stam gehaald. Die worden gedroogd en in elkaar gedraaid tot draad. Zo ontstaat het bananentextiel voor de lingerie.

TALKS

Met deze bijzondere stof draagt MUSA bij aan een duurzamere bananenindustrie. Door MUSA Talks willen de dames ook een social impact maken. Loes: “Tijdens de talks starten we discussies over diverse taboes rondom seksualiteit en intimiteit. Zo maken we deze taboes bespreekbaar en het geeft ons de mogelijkheid om contact te hebben met onze doelgroep. We kunnen zo goed naar ze luisteren en weten waar ze mee zitten.”

LAUNCH

Esther vertelt dat de afgelopen jaren in het teken hebben gestaan van onderzoek: “Maar in november is het eindelijk zover: dan wordt onze eerste collectie gelanceerd tijdens een groot exclusief evenement!” Ook start een crowdfunding zodat volgend jaar de eerste vrouwen de MUSA undies kunnen dragen.

Benieuwd naar de eerste collectie van MUSA Intimates? Houd hun website in de gaten.

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email