neder
banaan

PRIMEUR: DE EERSTE NEDER BANANEN GROEIEN IN EDE

PRIMEUR: DE EERSTE NEDER BANANEN GROEIEN IN EDE

In hartje Nederland vind je sinds kort een speciale kas. Hier groeit de allereerste banaan van Nederlandse bodem: de NederBanaan. De NederBanaan is het eerste product van de NederGroep en meteen een heel bijzonder visitekaartje.

PERFECTE GROEIOMSTANDIGHEDEN

In de kas staan de bananenplanten in een speciale ondergrond van kokosvezels. Ze krijgen precies de juiste hoeveelheid licht, warmte, water en voeding. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn daardoor niet nodig. Dat levert een heerlijke, gezonde en duurzame banaan op. Of eigenlijk gaat het om twee soorten bananen: de Cavendish-banaan die je kent uit de supermarkt én de onbekende Gros Michel. Dat is een banaan die bijna uitgestorven is. Op termijn gaan we nóg meer soorten telen in de kas. Zo krijg je meer smaakkeuze.

SAMENWERKEN MET WETENSCHAPPERS

We telen de bananen in nauwe samenwerking met wetenschappers van de WUR, die in 2018 aan de basis van de NederBanaan stonden. Ook andere innovatieve bedrijven zijn nauw betrokken bij de teelt van de eerste Hollandse bananen. De kennis die dat oplevert houden we niet voor onszelf. Het idee is dat boeren in Zuid- en Midden-Amerika daarmee straks aan de slag kunnen.

DE BANAAN IS IN GEVAAR

Dat is belangrijk, want de banaan zoals wij die kennen is in gevaar. Hardnekkige schimmelziekten zijn wereldwijd een grote plaag voor bananenboeren. De bekendste is de Panama-schimmel, die via de bodem in een plant kruipt en in no-time complete plantages ruïneert. Door bananenbomen in een substraat van kokosvezels te kweken, zijn we deze schimmel te slim af. Ook het telen van nieuwe bananenrassen draagt bij aan de redding van de banaan.

OPENING VAN DE KAS

Op dit moment groeien de eerste bananenplanten in de kas in Ede. Ze worden de komende maanden metershoog. In het najaar wordt de kas officieel geopend. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email