neder
banaan

DE EERSTE NEDER BANAAN IS GEBOREN

DE EERSTE NEDER BANAAN IS GEBOREN

De eerste bloem, waar bananen uit groeien, is uitgekomen aan één van de bananenplanten in de kas in Ede. Op het World Food Center staat de bananenkas van Neder Banaan, onderdeel van Neder Groep. Het is de kraamkamer van de eerste Neder Banaan die naar verwachting binnen een aantal maanden geoogst kan worden.

Tussen de bloembladeren zitten de eerste bananen al verstopt. Pieter Vink van Neder Groep kijkt uit naar de eerste oogst: “Maar het is eerst nog wachten op de bloemen van de andere planten. We denken dat deze er snel aankomen omdat de stekjes allemaal tegelijk zijn geplant.” Onder elk bloemblad zit een rij met bananen. Wanneer de bananen doorgroeien, ontstaat de tros die iedereen wel kent.

INNOVATIE EN ONDERZOEK

In 2018 startte de Wageningen Universiteit een onderzoek naar het telen van bananenplanten op substraat omdat wereldwijd de bananenplantages worden bedreigd door de Panamaziekte. Gert Kema is Hoogleraar aan de Wageningen Universiteit en leidde het onderzoek: “Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die de wortels aantasten en ervoor zorgen dat de plant dood gaat. Door te kweken op substraat van steenwol of kokosvezels kan de schimmel de wortels niet bereiken.” In 2019 werd de kas verplaatst naar het World Food Center om het onderzoek voort te zetten. Neder Groep richtte hiervoor Neder Banaan op en plantte in oktober de eerste stekjes.

VERWERKING

Pieter vertelt dat de bananenoogst goed wordt gebruikt: “De bananen worden verwerkt in bananenbrood, sap en bier. In samenwerking met Banana Bussiness worden de schillen van de geoogste bananen verwerkt tot ‘pulled peel’, een veganistische vervanger van bacon.” Ook de stammen en bladeren van de bomen worden gebruikt. “Musa Intimates verwerkt de vezels hiervan in de stof van lingerie. De bananenplanten geven maar één keer vruchten en de planten en zijn daarna dus waardeloos. Door de stammen en bladeren te gebruiken zorgen we dat niets zomaar wordt weggegooid.” En dat past goed bij Neder Groep. Pieter: “Vanuit Neder Groep werken we aan een duurzame voedselketen.” Via Boerenhart kunnen horeca en zorginstellingen korte keten producten bestellen en voor thuis is er PuurDichtbij.

SPONSORING

Pieter Vink: “We zijn nog op zoek naar sponsoren die dit project willen ondersteunen. Als sponsor draag je niet alleen bij aan het onderzoek en de innovatie in de kas maar ook aan een duurzame bananenteelt wereldwijd.” De techniek van het telen op substraat wordt in de toekomst verplaatst naar de landen waar de bananen worden gekweekt. Zo kan de bananenplant worden gered!

Interesse in sponsoring? Neem contact met ons op.

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email