neder
banaan

10 LEUKE WEETJES OVER BANANEN

10 LEUKE WEETJES OVER BANANEN

Hij is geel, krom en… tja: wat weet jij eigenlijk nog meer over de banaan? Alles wat je moet weten over deze populaire fruitsoort.

  1. Energierijk

De banaan is een gezond tussendoortje. Er zit veel energie in. Dat geeft een vol en verzadigd gevoel. Zo heb je dus minder snel weer trek.

2. Gezond

Oké, in andere fruitsoorten zit meer vitamine C. Maar de banaan zit dan weer vol gezonde vitamine B. Ook bevatten bananen veel kalium en vezels. Goed voor je darmen!

3. Populair

Na de appel is de banaan de populairste fruitsoort van Nederland. We eten gemiddeld zo’n vijftig bananen per persoon per jaar in Nederland.

4. Bananenrassen

Welk stickertje er ook op je banaan zit: je hebt een ‘Cavendish’ in handen. Alle bananen die geëxporteerd worden behoren tot dit ras. Maar er zijn veel meer rassen, met subtiele smaakverschillen. NederBanaan gaat die andere rassen ook verbouwen!

5. Koukleum

Bananen bewaar je het beste op een droge, donkere plek. Maar leg ze niet in de koelkast, daar kan een banaan niet goed tegen.

6. Veelzijdig

In Nederland eten we de banaan vooral los. Maar in veel landen is de banaan een belangrijk ingrediënt in de keuken. Na rijst, maïs en tarwe is de banaan zelfs het belangrijkste voedingsgewas ter wereld!

7. Geen boom

Bananenbomen. Die bestaan niet. Een banaan groeit aan een plant. De plant kan wel metershoog worden. En dan lijkt ‘ie wel een beetje op een boom, geven we eerlijk toe.

8. Eeuwenoud

Waarschijnlijk komt de banaan uit Nieuw-Guinea. Dat is een eiland in de buurt van Australië. Zo’n tienduizend jaar geleden zouden boeren daar voor het eerst bananen hebben verbouwd.

9. Soorten bananen

Bananen kun je indelen in verschillende soorten. Je hebt niet alleen de banaan die je uit het vuistje eet, maar bijvoorbeeld ook kook-, bak-, bier- en dessertbananen.

10. Rijpen

Een banaan geeft elke dag een beetje ethyleen af. Wil je ander fruit, zoals een kiwi, sneller laten rijpen? Stop het fruit dan samen met een banaan in een afgesloten zak. Door de ethyleen uit de banaan versnelt het rijpingsproces.

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email