neder
banaan

HOE DE NEDER BANAAN TOT STAND KWAM

HOE DE NEDER BANAAN TOT STAND KWAM

Het is 2017. Bij de WUR denken professor Gert Kema en een aantal collega’s en studenten na over de Panamaziekte. Deze bodemschimmel bedreigt de wereldwijde productie van de banaan. Kunnen we in Nederland niet een eigen banaan telen, vragen ze zich af.

Zo begint een uniek experiment. In de kassen van proefbedrijf Unifarm in Wageningen richten ze hun eigen bananenplantage in. De bananenplanten zetten ze niet in de grond, zodat ze niet vatbaar zijn voor bodemziektes.

In plaats daarvan kiezen ze voor twee andere ondergronden: een soort turfachtige bodem van kokosvezel en een substraat van steenwol. Daar komt dus geen grond meer aan te pas. Via dunne slangetjes krijgen de planten precies de juiste voedingsstoffen toegediend. Ook bootsen Kema en zijn collega’s zo goed mogelijk het tropische klimaat na in de kas.

En wat blijkt? Het werkt! De kleine stekjes in de kas groeien uit tot metershoge bananenplanten. Met daaraan grote trossen bananen. Aan het eind van 2018 is het grote moment daar. Met een trapje en een groot kapmes worden zes rijpe trossen losgemaakt van de plant.

Het eerste reisje van deze 800 NederBananen is naar een grote rijperij. Daar krijgen ze hun mooie, gele kleur. Daarna vinden de bananen via Boerenhart hun weg naar restaurants en zorginstellingen in de Gelderse Vallei.

Het kan dus! Dat is duidelijk. Maar hoe nu verder? In 2019 pakt de NederGroep, het bedrijf achter Boerenhart, de handschoen verder op. Er worden plannen gemaakt voor de eerste permanente bananenkas in Nederland. Als plek wordt het World Food Center terrein in Ede gekozen.

Een betere locatie is eigenlijk niet denkbaar. Want het World Food Center terrein groeit de komende jaren uit tot dé plek waar wetenschap en voedselmakers elkaar ontmoeten en samenwerken aan een duurzame voedseltoekomst. En waar kinderen en volwassenen ontdekken hoe ons voedsel gemaakt wordt en waar het vandaan komt.

In juni 2020 is het zover. Dan is de kas voor de NederBanaan klaar. Vol met kleine stekjes die snel zullen groeien tot grote bananenplanten. Met de lekkerste, duurzame bananen van eigen bodem!

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email